divendres, 31 d’octubre de 2008

La castanyada

El dia 31 d’octubre, la Biblioteca organitzà, per als alumnes de 1r i 2n d’ESO, una sessió de lectures amb motiu de la Castanyada. Aquesta sessió està dins de les activitats programades en el Projecte d’Innovació Educativa en el qual la Biblioteca del Centre es troba inclosa.

Es va iniciar la sessió explicant, tres alumnes, què és “La Castanyada”; com se celebrava abans; d’on arrenca aquesta festa; i, també, per què es mengen castanyes, panellets, moniatos, fruita confitada, codonyat... a l’àpat de “La Castanyada”. En el decurs de la sessió es van fer lectures relacinades amb aquesta celebració: textos en vers (Josep Carner, Garcia Lorca, Isabel Barriel, Magda Altabella...), refranys i endevinalles. Es va representar teatralment una petita peça (que va permetre demostrar les facultats teatrals i la capacitat creadora d’alguns alumnes de 1r d' ESO); i també es van fer jocs. Tots els alumnes van estar molt receptius i van participar amb molt d’entusiasme.

Però l’ambientació per a les lectures ja havia començat abans:

- Els alumnes del Cicle de Comerç, orientats per la professora Pilar Garcia,van realitzar, com gairebé tots els anys, l'aparador de la castanyada sense deixar fora cap dels elements que caracteritzen la festa a casa nostra: castanyes i moniatos torrats a la brasa. Bon esforç i preparació per després emprendre el treball en els nostres comerços!

- Els alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO que cursen l’alternativa “Biblioteca” van col·laborar-hi penjant, per tot el vestíbul, cartells i castanyes retallades i pintades per ells.

- També hi va col·laborar l’Equip de Millora de la Biblioteca, preparant-ho

tot amb il·lusió.

- Des de la tutoria, els alumnes de 1r d’ESO van alegrar les lectures de la

Castanyada fent una barreja amb elements d’ Halloween. Moltes

carabasses, i molt ben decorades van servir de guarniment!

- Els alumnes de 1r d’ESO, des de l’àrea de català, van confeccionar un llibret de “Receptes de cuina” de productes propis del temps. Tots ells van recopilar receptes preguntant als seus familiars, cercant-ne per internet, en llibres... En finalitzar les lectures es va repartir llibrets als assistents.

- A l’Aula d’Acollida van preparar panellets i els seus alumnes ens van invitar a provar-los, repartint-ne per tot l’ Institut.

- I...des de casa, les famílies també hi van col·laborar; van preparar cocs, panellets... que van portar desprès a l’ institut.

Castanyes rostides al forn, castanyes de paper per les parets, carabasses i més carabasses (quina més terrorífica!), per les taules del vestíbul: petites i grans; amb grans ulls i grans boques; somrients i tristones; panxudetes i allargades; rodones o aplanades... Tots aquests elements, que feia temps no es veien, van ambientar tota la festa.

I, després de les lectures, per finalitzar, vàrem tancar les lectures menjant. Com no! A la biblioteca teníem preparades les taules amb castanyes torrades, pa amb codonyat, panellets, cocs... Era l’hora de l’esbarjo, teníem molta gana i tot estava molt bo.

Així va anar la festa de la Castanyada a l’IES Montsià. Que potser la vau celebrar, també, amb els amics? Ja podeu anar contant!